TRANSFORMATIE

Aan de oostkant van Haarlem wordt het historische Slachthuisterrein getransformeerd. In de monumentale gebouwen én de geplande nieuwbouw wonen, werken, eten en musiceren straks oude én nieuwe Haarlemmers. We creëren een plek waar bewoners zich thuis voelen, elkaar ontmoeten en samen werken aan een betere toekomst. Dat allemaal in een duurzaam stedelijk gebied met veel groen, water en hergebruikte materialen. Met bedrijven en voorzieningen die zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en circulaire economie. Alle gebouwen van het oorspronkelijke slachthuisterrein - het slachthuis, de directeurswoning, de kantine, watertoren en de stallen, blijven behouden en krijgen een nieuwe functie. Samen met de ruim 160 nieuwbouwwoningen vormen ze één architectonisch geheel. Dé blikvanger tussen de oude en nieuwe gebouwen van het Slachthuisterrein is een 400 meter lange pergola. Perfect om bijvoorbeeld eigen kruiden of druiven te telen, of een schommel aan op te hangen.

 

 

 

HET PLAN

Centraal in het hoofdgebouw bevindt zich straks het Popcentrum met een centrale publiekshal voor openbaar gebruik. Direct naast de Popschool bevindt zich de horeca. Met verschillende partijen wordt op dit moment een concept uitgewerkt voor een restaurant annex lunchroom. Een combinatie van twee ' artist in residences' en vijf kleine bed & breakfasts (ieder met maximaal twee kamers) geeft startende Haarlemse ‘ondernemers’ de kans om met een bijzonder concept een extra dimensie te geven aan het terrein. De vijf bewoner-exploitanten voor de bed & breakfasts zijn de winnaars van een openbare wedstrijd die in een later stadium uitgeschreven zal worden. In ruil voor het meewerken aan de programmering kunnen kunstenaars en muzikanten tijdelijk (maximaal zes maanden) in twee ‘artist-in-residence- huizen’ wonen. Deze kunstenaars voor de “Artists in Residence” zoeken we in nauwe samenwerking met het inHolland Conservatorium Haarlem. De studio’s aan de gemeenschappelijke ruimten en de voormalige kantine geven mogelijkheden voor ontplooiing van startend ondernemerschap. In de circa tien ateliers aan de passage zien wij een mix van ontwerpers en ‘bewuste’ producenten. De grotere loftachtige ruimten in het Slachthuis bieden een plek aan grotere creatieve bureaus en zakelijke dienstverleners. Wij zijn in gesprek met verschillende Haarlemse ondernemers. Tot slot maken we de eerste jaren van de voormalige stallen een bouwmaterialendepot van waaruit de circulariteitsambities, samen met de hieronder genoemde lokale ondernemers, worden gerealiseerd. De stallen bieden uiteindelijk ruimte voor werkateliers.

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.