Foto's: Franklin van der Erf

DE GESCHIEDENIS

De Slachthuiswijk

De Slachthuiswijk is een wijk in Haarlem.De wijk is gelegen ten oosten van het centrum, ten oosten van het Rozenprieel en aan de andere kant grenzend aan het Reinaldapark. Midden in de wijk staat het voormalige slachthuis. In de buurt wonen circa 5400 mensen. Iets meer dan de helft van de bebouwing dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. De meeste huizen zijn eengezinswoningen. Van oudsher staat de wijk bekend als Slachthuisbuurt. Door de herindeling van wijken en buurten in 2016, heeft de gemeente Haarlem de wijk nu aangeduid als Slachthuiswijk met hierin de Componistenbuurt, Karolingenbuurt, Kruistochtbuurt en Verzetsliedenbuurt.

Het Slachthuis

Het Slachthuis is een voormalig openbaar abbatoir in Haarlem. Het complex werd in 1907 geopend om zo aan de vraag naar vlees vanuit de regio te voldoen. Zo werd onder andere het vlees van de hier geslachte dieren naar de Vleeshal op de Grote Markt gebracht, om daar verkocht te worden. In 1993 verloor het slachthuis zijn functie, er werd toen nog wel een tijdje vlees verwerkt en gedistribueerd. Het slachthuis heeft daarna een lange tijd leeg gestaan en is toen in verval geraakt. Er is door de gemeente hard aan gewerkt om een herbestemming te vinden voor het terrein. Sinds 2010 is het terrein aangewezen als gemeentelijk monument, hierin zijn de volgende gebouwen opgenomen; de directeurswoning, het administratiegebouw, de keurmeesterswoning, de runderstallen en de centrale slachthuishal (met kenmerkende watertoren).

Ontwikkelcombinatie BPD/DeNijs is de partij die de komende jaren uitvoering geeft aan de transformatie. Lees hier meer over "de makers".

Wij zijn zeer geinteresseerd in verhalen over het voormalig Slachthuis, medewerkers en buurtbewoners. Heb je hier gewerkt, gewoond, je grote liefde ontmoet? Deel je verhaal met ons via info@slachthuishof.nl

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.